Κυριακή  3 Μαϊου 2015

11:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.

Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης (στην Τούμπα)

Ομιλιτής: Στεργιούλας Νικόλαος

 

με θέμα: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ- ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

 

Η Ένωση Φυσικών Βορείου Ελλάδας (Ε.Φ.Β.Ε.) εντάσσει στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για την φετεινή χρονιά, μία σειρά παρουσιάσεων- ομιλιών σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Παιδείας, την                      κ. Αντιδήμαρχο κ. Έλλη Χρισίδου, την Δ΄ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τον Πρόεδρο της Δ΄ Κοινότητας, κ. Κωνσταντίνο Τσιαπακίδη, με θέμα:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Η εκδήλωση αυτή απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας καθώς και σε φοιτητές, μαθητές και γονείς αλλά και σε άλλο κοινό που έχει ευρύτερα ενδιαφέροντα σε σχέση με τις επιστήμες και την εξέλιξή τους μέσα στους αιώνες.

Οι ομιλητές που προσκαλούμε να ομιλήσουν κυρίως επιλέγουν να εισηγηθούν θέματα τα οποία έχουν σχέση με θέματα αιχμής των Φυσικών Επιστημών αλλά και της Σύγχρονης Τεχνολογίας, από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους, την εποχή της Αναγέννησης, την Βιομηχανική Επανάσταση και φυσικά την εποχή μας.

Ειδικά για την Κυριακή 3 Μαίου 2015, την 11.00πμ έως 14.00μμ, θα έχουμε την χαρά να μας ομιλήσει ο κ Στεργιούλας Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( Α.Π.Θ.), στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης (στην Τούμπα) με θέμα:

<< 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ >>

Η προσέλευση είναι ελεύθερη σε όλους και θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής στους συμμετέχοντες.

                   Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

 

3 Μαίου 2015

11.00πμ-14.00μμ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

 

Η Ένωση Φυσικών Βορείου Ελλάδας (Ε.Φ.Β.Ε.) σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Παιδείας, την κ Αντιδήμαρχο κ. Έλλη Χρισίδου την Δ΄ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τον Πρόεδρο της Δ΄ Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ Τσιαπακίδη Κωνσταντίνο, σας καλεί στην εκδήλωση ομιλία με:

Ομιλητής

κ. Στεργιούλας Νικόλαος

 

Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( Α.Π.Θ.), στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης (στην Τούμπα) με θέμα:

<< 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ >>

Η προσέλευση είναι ελεύθερη σε όλους

Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης                                                Θα χορηγηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης

Ι. Παπαηλιάκη 9, Θεσσαλονίκη (στην Κάτω Τούμπα )

100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Νικόλαος Στεργιούλας, αναπληρωτής καθηγητής

 

Τμήμα Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Περίληψη:

Η Γενική Θεωρία Σχετικότητας (ΓΘΣ) διατυπώθηκε από τον Einstein το 1915 κι έκτοτε παραμένει η πιο απλή σχετικιστική θεωρίας βαρύτητας συμβατή με όλα τα πειράματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Στην ομιλία θα συζητηθούν η γένεση της ΓΘΣ και οι κυριότερες εφαρμογές της στην αστροφυσική, στην θεωρητική φυσική αλλά και στην καθημερινότητα. Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των κυριότερων πειραμάτων που έχουν γίνει με σκοπό τον έλεγχο των θεωριών βαρύτητας και θα περιγραφούν τα πειράματα που είναι σε εξέλιξη με στόχο την άμεση ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων και την παρατήρηση του ορίζοντα γεγονότων της μελανής οπής που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας.

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Νικόλαος Στεργιούλας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ κι εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Αλβέρτος Αϊνστάιν στο Πότσδαμ της Γερμανίας. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη Γενική Θεωρία Σχετικότητας και στη μελέτη των μελανών οπών, των αστέρων νετρονίων και των κυμάτων βαρύτητας, θέματα για τα οποία έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και σε πολλά διεθνή συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει 55 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ πρόσφατα εκδόθηκε βιβλίο του από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Είναι ο γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας καθώς και εκλεγμένο μέλος του επιστημονικού συμβουλίου που υποστηρίζει το πείραμα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων VIRGO.

Διάσημοι Φυσικοί

einstein

Αναζήτηση

Επισκέπτες